неділю, 4 березня 2012 р.

Маска для ПО.

Основним елементом спорядження для підводної охоти являється маска. Можна спробувати обійтись без гідрокостюма, ласт, трубки і навіть зброї, а от без маски не ви точно не обійдетесь. Для довідки: за міжнародними кодексами всіх підводних федерацій,  плавання без маски - це сигнал лиха.
            Елементи маски. Будь-яка маска складається з м'якого корпусу, жорсткого обідка, в який вставлені один або кілька ілюмінаторів і кріпильного ремінця. Більшість сучасних масок має силіконовий корпус (проте гумові маски все ще випускаються).
Силікон м'якше і еластичнішою гуми (хоча поступається їй в міцності), він більш довговічний і менш схильний руйнуючій дії води і сонячного світла. Силікон може бути як чорним, так і прозорим. Вибір підводного мисливця лежить більше до чорного, так як прозорий силікон може створювати легкі відблиски на оглядовому склі. Ободок виконується з металу або ударостійкого пластику. На ілюмінаторі обов'язково має бути маркування "TEMPERED" для скла і "SAFETY" для пластику. Ремінець маски може бути зроблений як з гуми, так і з силікону (останній, зрозуміло, краще).
Вибір маски. Вибір масок широкий. Ви можете вибирати з численних кольорів і форм. Кращі маски припускають максимальний огляд при мінімальному обсязі подмасочного простору. Простір, обмежений маскою з одного боку та особою підводника з іншого називається подмасочним простором. Перебування людини під водою в незвичному для неї середовищі має суттєві особливості. Занурюючись у воду, людина крім атмосферного тиску повітря, яке діє на поверхню води, додатково відчуває гідростатичний (надлишковий) тиск. За таких умов вам доведеться компенсувати стиснене повітря в підмасочному просторі дорогоцінним киснем зі своїх легень. Тому, одним із важливих критеріїв при виборі маски, має бути мінімальний підмасочний простір. Щоб перевірити маску на герметичність треба прикласти її до обличчя без ременя і зробити легкий вдих носом. Якщо маска "присмоктується" і утримується на обличчі, значить її форма вам підходить. Також вимагає заміни маска, що залишає після використання болючий слід від фланця на обличчі плавця.
Використання маски. Перед першим використанням маски, ретельно вимийте скло маски. Для цього можна використати зубну щітку, мило, зубну пасту, кока-колу, ... . Це робиться для того, щоб очистити скло від технічних залишків, яке спричиняє запотівання маски. Перед нирком, ми плюємо в маску, не думайте що це якісь забобони, це процедура після якої скло не запотіває. Бувають випадки, коли і помили ретельно, і поплювали, а вона запотіває… На допомогу може прийти запальничка. Вона допоможе випалити технологічні залишки на склі якщо нею пропалити скло (силікон має властивість витримувати високі температури, але обережно…). Якщо під маску потрапила вода, нахиліть голову назад, натисніть на верхню частину маски і зробіть видих через ніс. Для дайверів існує окремий платний урок як видаляти воду з маски, виявляється все просто і описується одним реченням. А на воді – одним рухом.
Після занурення промийте маску чистою прісною водою. Намагайтеся не залишати маску надовго під прямим сонячним промінням. Бережіть скло від зіткнення з твердими предметами, а корпус від зайвої і тривалої деформації. Для зберігання і транспортування краще використовувати спеціальні пластикові бокси (як за звичай йдуть в комплекті).

Немає коментарів:

Дописати коментар