суботу, 24 березня 2012 р.

Ласти для ПО

        Сідаючи за цю статтю хотів почати одразу з ласт, до яких прийде підводний мисливець, але, пригадавши свої початки все ж таки вирішив пригадати і ті ласти, в яких теж можливо і плавати і охотитися.
Перш за все почну з класифікації. Всі ласти складаються з калоші та лопасті. Іноді бувають розбірні, що дозволяє на одні калоші ставить різні лопасті, і навпаки, одні лопасті ставити в різні калоші для різних природних та фізіологічних особливостей. Калоші можна розділити на 2 типи.

Ласти з відкритою п’яткою – використовуються в основному у дайверів. Такий конструктив дозволяє регулювати розмір калоші під різний розмір ноги та різний носок. Також, дозволяє вдягти дайверські боти, які надзвичайно зручні при піших переходах по суші. Якщо ваша охота проходить на річках де ви сплавляєтеся за течією, а ласти вам тільки для підрулення - управління "польотом" у воді, та неглибоких піднирів, то дайверські ласти можуть бути вельми хорошим варіантом. Тепер про мінуси таких ласт. Калоша не зовсім зручна для стопи, кінці ремінців і система кріплення часто чіпляються одне за одне, за рослинність, мотузки, троси, сітки та інший мотлох що часто буває у воді. Все це підвищує ризик та зменшує комфорт плавання та пірнання. Я теж маю один комплект ласти + дайверські боти, але після справжніх мисливських ласт, вдягати їх зовсім не хочеться. Згодом зроблю їх опис.

Калоші із закритою п’яткою. Наш вибір! Зручні, але потребують ретельного підбору за розміром з врахуванням товщини носка. Ласти з такою калошею мають малий опір у воді та не чіпляються за водорості і сторонні предмети.
Другий критерій - довжина. Короткі ласти мають довжину 55-65 см, їх зазвичай використовують дайвери. Більшість же серйозних підводних мисливців використовують довгі - 85-95 см, а іноді й трохи довші. Використання ласт довше метра недоцільно.

Третім критерієм являється жорсткість лопатей. Питання звісно індивідуальне, але підлягає певним правилам: більша вага мисливця – більш жорсткі лопасті. Так для 55-75 кг. – більше підійде м’яка лопасть (софт), для 70-85 кг. – середня (медіум), для 85-100 кг. – жорстка (Хард). Також деякі виробники пропонують лопасті типу «супер софт» (ще м’якіші за софт), «софт-медіум» (щось середнє між софтами та медіум жорсткості) і т.д. Другим правилом являються умови охоти: довгі переходи по акваторії, спокійна вода і неглибокі нирки – більш м’які лопасті; і навпаки, глибокі нирки, сильна течія, … - жорсткіші лопасті.
Ще одним критерієм лопатей являється матеріал виготовлення. На сьогоднішній день пластини для ласт виготовляються з різних матеріалів: пластика, гуми, кевлару, стеклотекстоліту, вуглепластика (карбону) і різних комбінацій цих матеріалів. Всі ці композиції в тій чи іншій мірі повинні забезпечити правильну передачу м'язового зусилля пірнальника на воду для здійснення найбільш ефективного поштовху і просування у воді.
Взагалі «правильні» ласти можна вибрати тільки після тесту на воді. Якщо є можливість, скористайтеся басейном. Також підводники часто збираються на тематичні туси типу зльотів, змагань і просто вилазок цілими компаніями. На любій з них ви зможете розпитати відгуки і самі спробувати декілька пар і порівняти що більше підходить вам.

Немає коментарів:

Дописати коментар