середу, 11 квітня 2012 р.

Гідрокостюм.

Для комфортного перебування у товщі води, а в деяких видах спорту і на ній, важливим помічником являється гідрокостюм.
Створення гідрокостюму стало одним з переломних подій в освоєнні підводних просторів і дало величезний поштовх до розвитку полювання і фрідайвінгу. Зараз багато хто з нас має у своєму арсеналі декілька гідрокостюмів різної конфігурації і товщини під різні умови його використання.
Наразі існує безліч моделей гідрокостюмів які відрізняються по кольору, конфігурації, наявністю різних накладок і т.д.  Саме це нам кидається в очі стоячи в магазині, але гідрокостюм - це в першу чергу неопрен. А значить саме на нього варто звернути свою увагу.

Всі без винятку фірми що виготовляють гідрокостюми, використовують неопрен від різних виробників. Таких виробників досить багато: Yamamoto, Heiwa, Sheico, Nam Liong, Daiwabo, Rubatex і т.д.
На більшості гідрокостюмів середнього та нижчого класу не вказується марка неопрену. І все це робиться для того, щоб під гарним зовнішнім виглядом впарить кінцевому споживачу менш якісний виріб за більш високою ціною. Чомусь коли виробник робить костюм із Yamamoto або Heiwa то акцентує на цьому увагу, а коли, в кращому випадку із Nam Liong то в рекламі звучать: анатомічний крій, зручні накладки і т.д. Напевно все ж таки є різниця у цій чудо-гумі?! От зараз і спробуємо з'ясувати.
Неопре́н (англ. Neoprene) або поліхлоропрен — різновид синтетичного каучуку. Спочатку — патентована торгова марка компанії DuPont. Водонепроникний, еластичний, м'який, пористий матеріал. Колір — зазвичай чорний, рідше — темно-коричневий або сірий. Неопрен винайдений вченими «DuPont» 17 квітня 1930 Арнольдом Коллінзом і Уолесом Карозерсом і розроблявся спочатку, як стійка до впливу мастила заміна натуральної гуми.
Властивості неопрену (короткий перелік):
  •   Незмінність характеристик під тривалим впливом сонця, води, повітря.
  •   Широкий температурний діапазон застосування (від −55 °C до +90 °C.)
  •   Стійкий до ушкоджень завдяки гнучкості та пластичності.
  •   Висока міцність при розтягуванні.
  •   Довговічність.
  •   Зносостійкість.
  •   Хороші адгезивні властивості.
  •   Повітре, вологонепроникний.
  •   Нейтральний при контакті зі шкірою людини.
Такі властивості дали змогу застосовувати його в різних сферах діяльності, зокрема при виготовлені гідрокостюмів. Так, у 1953 році засновник компанії Beuchat International Жорж Бюша винайшов перший у світі костюм на основі спіненої гуми.
Для гідрокостюмів мокрого типу використовується звичайний, або пористий неопрен (тобто неопрен у своєму первісному вигляді).
Для виготовлення гідрокостюмів сухого типу найчастіше використовується пресований неопрен (або неопрен, пори якого частково або повністю розчавлені), що збільшує надійність і зменшує плавучість гідрокостюма.
Для підводного полювання використовують звичайний неопрен, але з так званою, відкритою порою, тобто на виворітній стороні гідрокостюма є не закриті, а зрізані пори, за рахунок чого матеріал як на «присосках» прилипає до тіла, в результаті чого зменшується циркуляція води всередині костюма, і підводному мисливцю стає тепліше.

Пустоти у гумі (бульбашки) заповнені не повітрям, а азотом, що дозволяє домогтися кращої теплоізоляції. Зовні неопрен може бути покритий тканиною (англ. lining) або пофарбований (painting). Для зручності опису неопрену використовуються такі терміни: нейлон/нейлон, нейлон/пора, голий/пора, і схожі похідні. Якщо він покритий тканиною з обох сторін (частіше нейлоном), такий неопрен називають нейлон/нейлон. Якщо зовні тканина, а внутрішня сторона – відкрита пора, то це – нейлон/пора, і т.д.
Існує досить багато типів неопрену з тканиною всередині (нейлон/нейлон). Однак костюми, виготовлені з такого неопрену використовуються дайверами (пірнальниками з допоміжними засобами дихання), або для теплої води.
Мисливський або фрідайверский костюм, швидше за все, буде мати відкриту пору (open cell) або напилення на неї (coating). Зовнішнє тканинне покриття використовується для захисту неопрену від порізів різними сторонніми предметами (каміння, гілки, і т.д.). Зовнішнє забарвлення може бути як однотонним, так і мати камуфльоване забарвлення.  Саме про ці костюми піде мова далі.
Відкрита пора складається з розрізаних навпіл бульбашок гуми, де кожна з таких розрізаних бульбашок працює як маленька присоска. Цей матеріал, пристає до шкіри і значно покращує термоізоляцію. Завдяки цьому він тепліший своїх побратимів з тканиною всередині. Щоб надіти костюм з відкритою порою, обов'язково використовується мильна вода. Внутрішнє напилення трохи полегшує надягання костюму, дозволяючи використовувати менше мила або шампуні.
Основною частиною гідрокостюму залишається гума, і різні її моделі мають різні властивості. Існує неопрен трьох видів: низької, середньої і високої щільності. Щільність неопрену визначається як властивостями самої гуми, так і співвідношенням кількості повітря і гуми у запіненому матеріалі (менше повітря - вища щільність). Щільність впливає на комфортабельність і еластичність костюму, а також на його обтиск на глибині: чим більше щільність неопрену, тим краще він зберігає свою початкову товщину і теплоізоляційні властивості з підвищенням тиску.
В неопрені низької щільності (м'який неопрен, soft, low density) більше всього повітря, він самий еластичний, тягучий і комфортний для тіла. Вважається, що костюм низької щільності буде найзручнішим. Він буде найменш сковувати ваші рухи. До недоліку можна віднести його сильний обтиск на глибині, що призводить до різкої втрати плавучості при глибоких нирках, «провалу». Фахівці радять використовувати цей матеріал для відносно неглибоких занурень до 10 метрів. Іншою проблемою може стати зносостійкість костюма. Неопрен низької щільності найбільш схильний до старіння і усадки при активному використанні, за комфорт треба платити ... Тим не менш, цей костюм без проблем прослужить вам 2-3 активних сезони.
Неопрен середньої щільності (medium density) менш схильний обтиску, він добре підходить для нирків до 30 метрів, у нього відсутній яскраво виражений провал на глибині. Також він є більш зносостійким і довше зберігає свою початкову товщину. До негативної сторони відноситься менший комфорт. Він менш еластичний і м'який, ніж неопрен низької щільності.
Неопрен високої щільності (high density) найменш схильний обтиску на глибині. З іншого боку він найбільш жорсткий, «дубовий». У цьому костюмі зі зручністю не поплавати, він як пружина буде повертати ваші кінцівки в початкове положення. Вам доведеться затрачати додаткове зусилля для гребка і витрачати цінний кисень. Проте завдяки відсутності обтиску, він чудово зберігає тепло навіть на великих глибинах. Більшість мокрих дайверских костюмів зроблено саме з такого неопрену. Мисливцям варто задуматися про його купівлю, якщо в їх повсякденну практику входять нирки на скромні 40-60 метрів. Якщо це не ваші умови, нехтувати таким матеріалом не треба, з нього можуть вийти досить вдалі носки.
Далі розглянемо різні зовнішні покриття неопрену (lining). Якщо ви вважаєте, що наявність і тип тканини зовні костюма не важливі, то сильно помиляєтеся. Вся справа в еластичності ...
Найбільш еластичним і комфортним є голий костюм, він же - костюм без тканини. Багато хто помилково вважають, що зовні голого костюму знаходиться відкрита пора. Це не так, зовнішнє покриття голого костюма або «гладка шкіра» (smoothskin) - це неопрен оброблений певним чином. Його поверхня гладка, зрізи пори (бульбашок) не видно, і пора являється закритою. Це сприяє швидкому обтіканню та висиханню води, що ви явно оціните при переходах човном до намічених точок особливо в холодну пору року. Коли гідрокостюм мокрий, під час переходу, волога пришвидшує теплопровідність костюма і на повітрі стає холодніше ніж у воді. Звісно можна «врятуватись» вдягнувши на верх плащ який не продувається вітром, але це ж зайві клопоти… Також, якщо ви не хочете перевдягатися на березі, можна вдягнути його вдома, зганяти на водойму (звісно якщо вона не далеко) попірнати, вилізти, обмахнутися полотенцем, 5-10 хв на вулиці і вже можна їхати в авто, не боячись замочити сидіння (чи вдягнутися на водоймі, а додому повертатися у гідрокостюмі). Також голий неопрен має хороші гідродинамічні властивості та знижує опір у воді, дозволяючи пірнальнику ковзати в товщі дещо краще і витрачати менше енергії на пересування. Голі костюми не прошиваються, а тільки проклеюються. Це ніяк не впливає на їх живучість, адже шиється неопрен тільки для того, щоб уникнути розпускання тканини і її відшарування від гуми. Незважаючи на найкращу еластичність і комфорт у голих костюмів є один мінус. Вони більш схильні до порізів. Цей костюм я б не радив зовсім новачкам або людям, які не бережуть свою снарягу. Однак, якщо у вас вже є досвід використання мисливських костюмів, то не варто боятися голого неопрену. Такий костюм складніше порізати або порвати, ніж ви думаєте. А для захисту найбільш вразливих частин костюма, на коліна і лікті, ви завжди можете замовити додаткові прогумовані накладки.
Крім голої smoothskin гуми на ринку стали з'являтися гідрокостюми з неопрену mesh skin, у простонародді називають акулячою шкірою. Це той же голий неопрен, тільки його зовнішня поверхня має рифлену структуру, гума як би припечена. За рахунок цього матеріал краще захищений від порізів і подряпин, але й тут не все так просто. По-перше, два самих іменитих виробника неопрену для полювання і фрідайвінгу - Yamamoto і Heiwa, чомусь не виготовляють цей матеріал. Акулячу шкіру зазвичай роблять з дешевших неопренів, наприклад Nam Liong, і коштує вона дешевше гарного smoothskin костюма. Чому? Наводить на роздуми ... По-друге, небезпека пошкодити костюм буде чекати вас не в воді, а на березі. Рифлена поверхня погано ковзає навіть в сирому стані. Тому матеріал досить легко порвати під час зняття-вивертання куртки, коли неопрен на грудях і спині складається навпіл, і ви стягуєте з себе костюм. Спробуйте, візьміть шматочок дрібного наждачного паперу, складіть навпіл і потріть, ковзає? Особисто я мав такий костюм в своєму арсеналі (Пікассо Арктик). Знаючи про таку властивість завжди знімав його попередньо намиливши зовні. Не дивлячись на це, все ж таки умудрився його порвати від сонячного сплетіння до лопатки. При цьому, він клеїться на раз-два…
Існує також сандвіч-неопрен. Це багатошарові ламіновані матеріали, в яких можуть комбінуватися різні типи неопрену, між шарами неопрену може бути вклеєна тканина або нанесено додаткове тепловідбиваюче напилення. Використання тканини між двома шарами голого неопрену дозволяє зробити костюм більш зносостійким. Прості сандвіч-матеріали зроблені зазвичай за принципом неопрен-тканина-неопрен, що надає додаткову міцність голому неопрену, зберігаючи при цьому тепло відкритої пори. Однак, з ламінатом можуть виникнути проблеми. Вся справа в тому, що ідеально ізолювати внутрішню тканину від вологи не можливо. Нейлон, потихеньку вбирає в себе вологу (принцип дренажу), не просихає належним чином і може призвести до розшарування ламінату і псування костюму.
Якщо порівняти голий і костюм з тканиною зовні, то останній буде менш еластичний і більше сковувати рухи. Ковзання костюма у воді теж буде гірше, однак різниця буде малопомітна. Різні типи зовнішніх тканин теж різняться по тягучості. Найбільш просунутими з них є супертягучі або суперстрейч тканини - Каноко (kanoko) і нейлон суперстрейч (nylon superstrech). Ці тканини містять підвищений вміст лайкри, а Каноко ще й плететься певним чином. Неопрен з такою тканиною трохи поступається за тягучістю голому, але при цьому має додатковий захист від порізів.
Найменш комфортним і найбільш поширеним варіантом є стандартне нейлонове покриття. Неопрен з ним найгірше тягнеться і більше сковує рухи. Більшість фірм використовують у своїх найбільш поширених моделях саме таку тканину, хоча різниця в ціні в порівнянні з суперстрейч мінімальна.
Нещодавно на ринку з’явився новий тип неопрену із зовнішнім тканинним покриттям hydrorepellent. Тканина просочена спеціальним складом, який відштовхує воду. Вийшовши на берег, ви отримаєте ефект ідентичний голому неопрену - вода миттю стікає з костюма. На жаль, з часом ця пропитка витирається з тканини і ефект стає меншим. І на щастя, наука не стоїть на місті, думаю, що найближчим часом випустять якусь рідину, в якомусь балончику, типу аерозольного, яким можна буде обробити цю тканину щоб знову створити ефект відштовхування води.
Існують також двосторонні костюми, які можна носити на обидва боки, так звані reversible. З одного боку у них гладка шкіра (smoothskin), з іншого боку супереластична тканина. Такий костюм можна вдягнути як тканиною всередину, а гладкою шкірою назовні, так і тканиною назовні, гладкою шкірою усередину. Щоб шви не терли шкіру, тканину на таких костюмах не прошивають, а просто проклеюють. Зазвичай такі костюми використовуються тільки в теплій воді і їх не роблять товщими за 3мм. Зауважте, такий костюм буде холоднішим ніж костюм з відкритою порою, так як у гладкої шкіри пори закриті і відсутній ефект присмоктування. Використання відкритої пори зовні не практикується з кількох причин. По-перше, такий матеріал буде дуже вразливим до порізів. По-друге, гідродинамічні показники відкритої пори набагато гірші, ніж у гладкої шкіри.
Стосовно фарбування зовнішньої частини костюма (painting). Класичний, фрідайверский костюм має одноколірне забарвлення. Наприклад, синій, червоний, зелений, золотий і т.д.
Мисливці вважають за краще камуфляжне забарвлення. Окрім того що це просто ґламурно, камуфльований костюм менше кидається в очі і, можливо, дасть змогу підпустити рибу ближче. Також, існує точка зору, що в чорному костюмі ви схожі на дельфіна і риба вас змалює раніше ніж ви її.
Відокремлено стоять фарби для фрідайверских костюмів. Застосування спеціальних складів в костюмах supersmoothskin (супер гладка шкіра) дозволяє покращити гідродинамічні показники, тобто ковзання, на 20% в порівнянні із звичайною гладкою шкірою. Однак, виробники радять купувати такі специфічні костюми тільки для дійсно глибоких нирків за 50 метрів. Якщо ви не пірнаєте так глибоко, то й різниці не помітите.
Напилення (coating). Це фарбо подібне покриття наноситься на відкриту пору, тобто на внутрішню поверхню костюма, і полегшує надягання. По-хорошому, вам все одно доведеться користуватися невеликою кількістю мильної води. На крайній випадок ви зможете одягнути костюм змочений тільки водою, але просто це не буде ... Іноді внутрішнє напилення також має бактерицидні властивості. Це не дає бактеріям розмножуватися на поверхні гуми, і перешкоджає появі неприємного запаху. Хоча, досить просто прополоскати і добре просушити костюм після нирялки, щоб позбутися проблем із запахом.
Існує велика кількість напиленя: золоте, мідне, титанове, чорне, металайт і т.д. Виробники часто запевняють, що напилення робить костюм теплішим за рахунок відображення інфрачервоного випромінювання тіла. Зауважимо, що костюм з напиленням буде на 15-20% дорожче свого побратима з класичною відкритою порою. Саме тому на форумах знайдеться чимало дискусій на тему їх корисності. На жаль, перевірити наскільки теплішим є неопрен з напиленням можливо тільки в лабораторії, а незалежних тестів ще не робили. При обговоренні додаткової теплоізоляції більшість користувачів погоджується, що відкрита пора все ж тепліше. В принципі, тут є своя логіка: напилення це фарба, яка закриває відкриту пору. При цьому втрачається ефект присмоктування, неопрен не так щільно прилягає до шкіри і погіршується теплоізоляція. Не рідко зустрічаються повідомлення про алергію на те чи інше напилення. Ну і нарешті, ця сама фарба з часом витирається і всі позитивні ефекти губляться. Підсумовуючи все вищесказане, якщо ви хочете максимально теплий костюм - беріть відкриту пору, заодно зекономите трохи грошей. Якщо ж ви пірнаєте в теплих водах, для вас критично вдягання костюма з малою кількістю мила, і ви впевнені у відсутності алергії - спробуйте напилення.
Підсумуємо. Найкращий мисливський або фрідайверский костюм буде мати відкриту пору всередині. Фрідайвери і мисливці по чистій воді, віддадуть перевагу голому костюму, а тим хто шастає в дровах та очеретах, для додаткового захисту може стати в нагоді зовнішнє покриття з суперстрейч тканини. Існують також додаткові опції, такі як напилення, камуфляж, накладки та фарбування, які вибираються індивідуально.

Немає коментарів:

Дописати коментар