четвер, 12 квітня 2012 р.

ТО Зеліни, або сезонне обслуговування зброї для підводної охоти системи Зелінського.

 Щороку, поза сезоном я провожу технічне обслуговування своєї Зелінушки. Не полінившись, зафотав цей процес і зробив, як казав класик: «поетичний опис братньою мовою!», тепер легко пригадати цю процедуру. Наразі вирішив поділитися, може комусь теж допоможе зробити цю процедуру,  або просто буде цікавим.

Перш за все, перед тим як спустити закачане повітря з ресивера, перевертаємо ружбайку догори тормашками (ручка вгору, дуло вниз). Це робиться для того, щоб масло стекло вниз. Не дивлячись на те, що масло стекло вниз, при спусканні повітря через клапан рекомендую обгорнути задню пробку разом з клапаном ганчіркою. Т.я. пари масла все одно будуть летіти.


                Перед тим як щось розібрати, особливо якщо ви це робите вперше (стосується не лише зброї для ПО) знаходимо простирадло… Хто тягне з ліжка, хто із серванта, із купи наготовленої на утилізацію. Для нашої справи підійде будь-яке, так як на ній важче загубити дрібні детальки. Повертаємось до Зеліни. Не відкручуючи надульник, зриваємо передню опору пушки (з надульником це зробити легше). Далі, викручуємо надульник і, притримуючи рухомий ствол, викручуємо опору. Якщо не притримати ствол, є ймовірність разом з опорою підняти його і вивести із зачепа, активний лінесброс (що не так вже й страшно). Викрутивши опору і витягнувши поршень, негайно фотографуємо їх.

Зливаємо залишки масла. Частину цього масла капаємо на дзеркало, беремо лінзу і вивчаємо на присутність водички (масло від неї каламутніє, або є емульсія).


Для тих хто хоче просто помити і замінити масло заливаємо грам 50 спирту. Закриваємо верх рукою і танцюємо аки туземець з магічним бубном. Зливаємо. Повторюємо процедуру і ставимо на сушіння на пару годин, але, краще на довше. (Спирт з маслом зливаємо в баночку. Його ще можна використати на природі при розпалюванні багаття, або для саморобної лампи). Далі збираємо за зворотною послідовністю, або читаємо в кінці посту пропустивши кілька абзаців.

Для тих, хто не притримав ствол, або просто хоче зробити заміну масла більш якісно (що особисто я рекомендую), ​​знімаємо прапорець регулятора бою.  
За допомогою фасонного ключа відкручуємо задню опору. Витягуємо ствол через передню частину ресивера. При проходженні напайок ствола через зону шептала натискаємо спусковий гачок. Отримуємо наступну  купу детальок. 



Миємо всі деталі спиртом (в розібраному вигляді зробити це набагато простіше і вийде якісніше) сушимо, ... Вставляємо ствол через передню частину ресивера. Виштовхуємо його на задню частину щоб напайка вийшла за ресивер. Змащуємо різьби та ущільнювальні кільця маслом використовував напівсинтетику).

Натягуємо на ствол задню опору з лінесбросом, щоб він увійшов в зачеп зі стволом. Прикручуємо прапорець регулятора сили бою.


Змащуємо різьби та ущільнювальні кільця передньої опори і вкручуємо її (з надульником крутити легше).


Відкручуємо надульник, капаємо в ствол і на поршень чверть мл. (кубика) масла.

Вставляємо поршень, накручуємо надульник, качаємо.

Зробивши кілька качків качаю по 25-35), викручуємо надульник, витягуємо поршень, капаємо в ствол і на поршень чверть мл. (кубика) масла. Вставляємо поршень, накручуємо надульник і качаємо ..

Робимо запис у бортовий журнал з датою ТО, скільки і якого масла залили, скільки качнули ну і інші коментарі.

Якщо рушниця ще буде лежати без діла (як у моєму випадку) досить накачати 8-12 кг. Перед початком бурхливої ​​експлуатації викручуємо надульник, витягуємо поршень, капаємо в ствол і на поршень чверть мл. масла. Вставляємо поршень, накручуємо надульник і качаємо ... Всього в РОБОЧІЙ зброї повинно бути 5-7 мл (кубиків) масла.
Зусилля на закручування передньої і задньої опор має бути не більшим за 0,2-0,3 кг.

Немає коментарів:

Дописати коментар