субота, 10 березня 2012 р.

Вибір трубки для підводної охоти

Важливим елементом спорядження будь-якого підводного плавця, в тому числі і мисливця являється трубка. Я часто чую питання, мол для чого трубка, коли ви ниряєте на затримці дихання, ви ж через неї не дихаєте?! Або чому вона така коротка, як же через неї дихати якщо глибше нирнуть?! Почну з самого початку, з того, для чого взагалі вона так потрібна.
Основна функція трубки - забезпечення спокійного дихання, лежачи на поверхні води без прикладання зусиль на підйом голови.
Дихати через неї на глибині не можливо, навіть занурившись на 20-30 см стає дуже важко дихати через трубку, тому що гідростатичний тиск води перевищує силу м'язів що забезпечують дихання.
Для тих кому цікаво з наукової точки зору (якщо наука не цікавить, абзац можна пропустити) при зануренні на глибину 1 м. плавець піддається впливу гідростатичного тиску 0,1 атм, і сумарна сила тиску води на площу грудної клітини становить близько 60 кгс. Щоб подолати цей тиск дихальним м'язам доводиться затрачати величезне зусилля, при цьому плавець зможе дихати в цих умовах нетривалий час (за результатами дослідів німецького фізіолога Штіглера близько 30 секунд.) Крім гідростатичного тиску, затруднення дихання відбувається через опір внутрішньої поверхні трубки руху повітря. Цей опір більше якщо трубка довше. Крім того, після видиху, в трубці залишається «відпрацьоване повітря» яке містить підвищений рівень вуглекислого газу, який при повторному вдиху збільшує «кисневий борг». Всі вищеперелічені чинники привели до стандартизації розмірів дихальних трубок. Довжина сучасних трубок 350-450мм., а внутрішній діаметр 18-25 мм. По застосуванню трубки можна розділити на трубки для пірнання і плавання, трубки для підводного полювання, трубки для плавання з аквалангом, трубки для дітей.
Трубок придумали багато, дорогих, дешевих, складних і простих. Велика їх частина - "понти" - клапани, гофри, шарніри, насадки, спливаючі кульки та інші "навороти" придумані для аквалангістів, які звикли до "соски". До того ж клапан може в якийсь момент просто перестати працювати. Зайві деталі роблять трубку важчою і габаритнішою, що збільшує її парусність. Мисливець дихає через трубку близько 40 -70% часу проведеного у воді. Звідси й вимоги до трубки - ергономічний (зручний, м'який, комфортний і не відволікаючий уваги) загубник, гладка, мінімальної довжини і оптимального діаметру обтічна труба не створює зайвого опору на вдиху. Дуже зручно, особливо на морській охоті, коли трубка м'яка і еластична. З такою трубкою комфортно плавати, а при пошуку риб в скелях і гротах вона не застрягне і не зірве маску з обличчя, не виверне з рота загубник. Іноді на трубку ставлять саморобні "бульбулятори" (верхній клапан) - ковпачки, що перешкоджають виходу повітря з трубки під час нирка (пневматичний затвор), про них я постараюся написати окрему статтю з схемами та фотографіями. Трубки з «буліками» актуальні лише на невеликій глибині в мілководних заростях, очеретах і під «кришами». В інших же випадках простіше просто виплюнути трубку з рота безпосередньо перед нирком.
Варто звернути увагу на матеріали що використовуються при виготовленні трубки. Природно, що в дешевих трубках використовується низькоякісний силікон (на загубнику), хоча це не аксіома. Одного разу я купив трубочку за 6 грн (0,75 $) з чудовим загубником, а іншого разу за 50 грн (6,25 $) із загубником який мав гіркий присмак. Всі старання вимити його були невдалими. За пару годин із таким загубником буде явно не до охоти. Також, те що трубка коштує 30 баксів, не каже що вона буде зручна. Деякі загубники просто можуть натирати десни та губи до ран, що теж може негативно вплинути на охоту. Трубка має бути просто не помітною для вас.

Немає коментарів:

Дописати коментар